2004

Sauna Alkukoti, 22.-25.7.2004 Katajamäki

Neljä Tuulta kokoontui vuoden 2004 kesätapahtumaan Katajamäen ekoyhteisöön. Tapahtumaa oli valmisteltu vuoden verran ja se oli monessa mielessä haasteellinen tehtävä. Teemaksi syntyi alkuvaiheessa Sauna, olihan Katajamäkeen valmistumassa uusi savusauna. Saunan odotetut avajaiset pidettiinkin toisena tapahtumpäivänä. Lisäksi rannalle oli valmistunut uutterien työleiriläisten valmistamat turve-, havu- ja majasaunat. Vanha puulämmitteinen sauna oli hoitokäytössä.

Kansainvälisyyttä tapahtumaamme saimme järjestämällä kansainvälisen työleirin 14.-25.7. Sen päätarkoitus oli rantasaunojen valmistus, mikä olikin voimia koetteleva urakka. Työleiriä johti Neljän Tuulen puolesta arkkitehti Kari Silfverberg ja Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry:n puolesta Reetta Kaikumo. Taiteilija Papu Pirtola työsti turvesaunaa. Työleirille osallistui viisi ulkomaalaista leiriläistä Iso-Britanniasta, Bulgariasta, Saksasta ja Belgiasta sekä kolme suomalaista pari isäntäväkeen kuuluvaa.
Saunatapahtumaan osallistui myös vieraita Virosta ja muutamia uussuomalaisia. Tapahtuma keräsi myös paljon uutta nuorta väkeä.

Hallitus oli antanut tapahtuman organisoinnin tuottaja Virppi Venellille, joka on ollut useasti aiemmin järjestämässä Neljän Tuulen tapahtumia. Yhteistyössä Katajamäelle kehkeytyi monipuolinen ja -ilmeinen tapahtuma. Neljän Tuulen väki valmisti paikat sopiviksi yhdessä katajamäkeläisten kanssa, kun oli ensin keksitty sopivat erilaisten organisaatioiden kommunikointitavat. Kokoonnuimme aamuisiin aamiaiskokoukseen, mihin sai osallistua myös kunkin päivän ohjelmantekijöitä. Leiriemännän- ja isännän tehtävät olimme jakaneet joustavasti monelle henkilölle, mikä sekin oli uusi käytäntö. Toimistoa hoiti Outi Lähteenmäki.

Tapahtuma keräsi 160 eri-ikäistä henkilöä vauvasta vaariin toimimaan ja osallistumaan luentoihin, työpajoihin, saunahoitoihin ja saunomaan. Mahduimme hyvin nukkumaan sisätiloihin, tiipiihin ja telttoihin. Kauniit säät suosivat ja tekivät olosuhteet miellyttäviksi, vaikka muuten sateinen kesä teetätti lisätöitä saunoja rakennettaessa. Kolme kokkia apulaisineen huolehtivat ravinnostamme. Kaarinan kahvila toimi vilpoisena hengähdyspaikkana.

Tapahtuman kustannukset onnistuttiin pitämään pieninä. Telttapaikka täysihoidolla sisältäen ohjelmat koko tapahtuman osalta maksoi 65 € ja sisämajoitus 10 € enemmän. Tapahtuma tehtiin runsaan talkoovoiman avuin. Osallistujista noin 50 henkilöä osallistui myös ohjelman tekemiseen.

Ohjelma oli runsas ja jakaantui osiin eri paikoissa tapahtuviksi. Se sai meidät miettimään uudenlaisen yhteisöllisyyden toteutumista. Olimme kuin verkosto, jossa vuorovaikutus toimi kahdensuuntaisesti aivan kuten Neljän Tuulen symbolissakin ilmenee. Yhteisöllisyyden ja yksilöllisyyden tasapaino muodostui käytännön teemaksi. Saunan lisäksi koko tapahtuman läpikäyvä teema liittyi alkukotiin, joka voi olla myös karhun pesä missä karhun ja naisen rituaalinen liitto vanhan tarun mukaan tapahtuu. Eero Peltonen ja Lea Kömi johdattelivat meidät sunnuntaina päivien huipennukseen Otavan häät -rituaaliin, joka tapahtui läheisessä Elämänmäen kansallispuistossa.

Aiheeseen liittyviä luentoina kuultiin seuraavia. Kätilö Marja-Leena Harjun kertoi saunasta synnytyspaikkana, synnytyksen erikoislääkäri Aila Miettinen kertoi luonnollisen syntymän ihmeestä, Inkeri Kurkela opasti lääkekasvien pariin, Pirkko Fihlman kertoi itkuvirsistä, dosentti Pekka Hakamies puhui saunasta kansanperinteessä, tutkija Kaarina Kailo luennoi myyttisestä karhusta ja Michel Segerberg hoitotyön etiikasta. Psykologi Irma Heiskanen valotti ekopsykologiaa, ihmisen ja luonnon parantavaa suhdetta. Työpajoissa rakennettiin majasauna, tehtiin vastoja, kerättiin yrttejä, tehtiin yrttisaippuaa, itkettiin itkuvirsiä ja tehtiin shamaanimatkoja. Lapset tekivät naamioita Otavan häät -rituaaliin.

Saunoissa annettiin sauna- turve- ja kuppaushoitoja. Illalla laulettiin ja leikittiin isossa tiipiissä perinnelauluja ja tanssittiin. Lauantai-iltana valittu joukko pääsi kokemaan itseään Teatteri Arjen "Matka Jodmurtiaan" -kokemusesityksessä.

Tapahtumamme avasi ja sulki perinteisen rituaalin mukaan Johannes Setälä yhteistyössä Neljän Tuulen väen kanssa. Rituaalissa olivat mukana morsiuspari, vaari ja lapsi. Neljän Tuulen tapahtumien loputtua me järjestäjät olemme aina haudanneet seremonianuotiosta jääneen tuhkan maahan ja antaneet näin yhdessä luomamme energian myös Äiti Maan käyttöön. Tällä kertaa teimme samoin, mutta poltimme sitä ennen myös roskamme nuotiossa. Katajamäen savusaunan eteen jäi tuhka mies- ja naissymbolien muodossa. Siinä oli elämisen kaikki osat, siinä oli tasapaino.

Kokonaisuudessa tapahtuma onnistui hyvin, ja erosimme sopusoinnussa ja ystävyydessä Katajamäen väki, työleiriläiset ja Neljän Tuulen väki. Sauna Alkukoti -tapahtuma kosketti ja liikautti niin, että Neljä Tuulta puhaltavat tulevaisuudessakin. Mutta missä ja miten?

Pirkko-Liisa Kärnä